Bogemenskapers historia i Sverige
Vestbro (2014) beskriver två faser i utvecklingen av bogemenskaper i Sverige. I den första fasen 1930–70 var bogemenskaper nära knutna till kvinnors frigörelse från det dagliga arbetet i hushållet och en övergång till lönearbete utanför hemmet. Hyreslägenheter med hög grad av service i form av hushållsnära tjänster (mat, tvätt, städ och barnpassning) byggdes. Tjänsterna utfördes av anställd personal och de boende var till övervägande del intellektuell medelklass.
I den andra fasen 1970-2000 baserades det stora flertalet bogemenskaper på eget arbete och samarbete mellan de boende i olika grad där inslaget av köpta tjänster minimerades. BiG (Bo i Gemenskap) modellen utvecklades med grundtanken att alla får mer för mindre insats om man delar ytor, utrustning och arbetsuppgifter. Under denna fas byggde kommunala bostadsbolag och kooperativa bostadsaktörer på initiativ av boendegrupper byggnader lämpade för bogemenskaper. De boende utgörs av blandade grupper men vanligtvis finns en kärna av personer med stort socialt kapital.
Under 2000-talet finns ett förnyat intresse för bogemenskaper både i städer och på landsbygden, vilket bland annat lett till att flera intresseorganisationer etablerats såväl nationellt som lokalt. Nya typer av aktörer tillkommer som grundare och fastighetsägare, liksom trenden med co-living. Boverket och de statliga forskningsfinansiärerna understöder kunskapsuppbyggnad och informationsspridning kring bogemenskaper.