För att mäta arbetslöshet på kommunnivå får man använda sig av registerdata över antalet registrerade som arbetssökande, antingen öppet arbetslösa eller i olika typer av program. Detta data är inte jämförbart över landsgränsen och det fångar inte heller upp alla arbetssökande eftersom man kan vara arbetssökande utan att vara registrerad hos NAV eller arbetsförmedlingen. I Norge var arbetslöshetsgraden för öppet arbetslösa (helt ledige) så låg som 1,6% i november 2022. För Innlandet som helhet var den ännu lägre med 1,4%. Vissa av gränskommunerna hade dock högre arbetslöshetsgrad, t.ex. Trysil (2,6%), Eidskog (2,2%), Grue (2,2%), Våler (1,9%) och Nord-Odal (1,8%). Dessa låga siffror säger något om hur få det är som är direkt tillgängliga för arbetsmarknaden.
Den stora utmaningen på norsk sida är att få dem som står helt utanför arbetsmarknaden att arbeta eller söka jobb. Det är den stora arbetskraftsreserv som finns och utmaningen att få in dem på arbetsmarknaden gäller inte bara för Innlandet utan för hela Norge. Det har därför funnits olika initativ för att hitta vägar att matcha behov inom vissa yrken (framförallt yrken som kräver en viss yrkesutbildning) med personer som står utanför arbetsmarknaden och som sedan erbjuds utbildning och stöd, t.ex. i Trøndelagsmodellen där NAV, fylket och kommuner arbetar tillsammans med arbetsgivare för att matcha utbud och efterfrågan.
På den svenska sidan var den registerbaserade arbetslösheten i november 2022 5,1% för det svenska genomsnittet och 3,4% för gränskommunerna. samtliga av gränskommunerna hade en arbetslöshetsgrad under det svenska genomsnittet med en spridning från 3,5% i Älvdalen till 4,5% i Eda. Tabell 6 visar befolkningen i åldersgruppen 16–64 år uppdelat efter arbetsmarknadsstatus på ett mer detaljerat sätt än i AKU-definitionerna. Som tabellen visar har gränskommunerna lägre andel av studerande men aningen högre andelar av pensionärer och sjuka. Detta speglar åldersstrukturen i området. Totalt fanns det i november 2022 9 123 personer i åldersgruppen 16–64 år som inte hade arbete, av dessa var 1 208 arbetssökande. Denna arbetskraftsreserv gäller det nu att matcha med de lediga jobb som finns. Det är också värt att notera att gruppen ”övriga” är särskilt stor i gränskommuner som Eda och Torsby. Troligen är gränspendlare som har arbeten i Norge inkluderade här.